verse truffels
cremes en tapenades truffelolie en balsamico
delicatessen
geschenken

Info


Truffel.nl B.V.                                                         
Heideveldweg 10
1251 XN LAREN NH 
tel:    0651509847                                   
fax:   0355319910
mail:  info@truffel.nl
KvK:   50734792                                 
BTW:  NL822899577B01
IBAN: NL04ABNA0601731549
BIC:   ABNANL2A

Een truffel is de knolvormige vrucht van een zwam die ondergronds groeit. Truffels horen bij de schimmels- en zwammenfamilie, de fungi...

Een truffel is de knolvormige vrucht van een zwam die ondergronds groeit. Truffels horen bij de schimmels- en zwammenfamilie, de fungi. Wat de truffel zo bijzonder maakt is dat ze zich niet makkelijk laten vinden. Bovendien is het een van de laatste echte wilde natuurproducten. Truffels zijn nogal wispelturig, laten zich lastig kweken en blijven daarmee ook ietwat raadselachtig. Ze ruiken intens en expressief en zelfs de beste chef-koks hebben moeite de smaak van de truffel te omschrijven. Er zit dus niets anders op dan deze exquise vondsten te proeven... Truffels groeien overal op de wereld behalve op Antarctica. De meeste truffels echter worden gevonden in landen aan de noordrand van de Middellandse Zee. Daarbij zijn Umbrië (Italië) en het Zuidwesten van Frankrijk de bekendere truffelgebieden. Van de ongeveer 200 soorten truffels, zijn er 7 culinair interessant waarvan 3 echt van belang: de zwarte zomertruffel, de zwarte wintertruffel en de witte herfsttruffel.


De gastheren van de truffel Truffels zijn kieskeurig en groeien alleen onder specifieke boomsoorten als de eik, populier, haagbeuk of hazelnoot...

Ze hinderen hun gastheer niet; integendeel, ze gaan een samenwerking aan, de zogenaamde symbiose. De fungus helpt de boom voedsel uit de grond te halen en krijgt daarvoor koolhydraten terug. Er bestaat een innige en complexe relatie tussen grond, boom en de truffel. Hoewel de truffel beleefd is naar zijn gastheer, is hij dat allerminst naar de buren. 
Hij roeit alle planten uit die zich in de omgeving van zijn boom bevinden. Zo’n plek wordt een brûlé genoemd. De grootste brûlé die ooit gezien is had een diameter van 24 meter.


Zoekt en gij zult vinden Werden vroeger varkens ingezet om truffels te zoeken, tegenwoordig vervullen honden deze eervolle rol...


Hoewel varkens een goed ontwikkeld reukvermogen hebben, een passie hebben voor graven en de truffelgeur uit duizenden herkennen, zijn ze ook erg dol op truffels en eten ze de vondsten liever op. Dit in tegenstelling tot honden die geen zwammen en dus ook geen truffels lusten. Een hond is volgzaam en betrouwbaar en heeft een goede reukzin. Een goede truffelhond wordt vanaf puppyleeftijd getraind en afgericht en zo’n dier is goud waard. Zonder hond immers geen truffels! Het hondenras is niet bepalend voor het succes, de training des te meer.


Het zwarte goud kost een fortuin…? Nou, dat valt mee want 5 gram truffel per persoon is al voldoende voor een koninklijke truffelsensatie....


De smaak van truffel komt het best tot zijn recht met alle producten die ook onder de grond groeien, met ei, pasta en klassieke gerechten zoals carpaccio en kip. Hoe simpeler het gerecht, hoe groter de sensatie. Wat verse truffel raspen over pasta of risotto. Mmmm, heerlijk. En het kan nog simpeler: truffel op toast. Da’s lekker!